Intervju med arkitekterna

Möt arkitekterna bakom bostadskvarteret Tallen

Yteffektiva kvadratmeter, generösa ljusinsläpp och närhet till både stadskärnan och grönskande uterum. Det nya bostadskvarteret Tallen är en plats att längta hem till.

Tallen kommer att bli det första bostadsområdet i Piteås nya stadsdel Västermalm.

Arkitekterna bakom det nya kvarteret är Josefina Nordmark och Ida Wänstedt på Nordmark & Nordmark Arkitekter.

– För att skapa så mycket boendeyta som möjligt på ett ganska litet område har vi jobbat med smala huskroppar. Det i sin tur ger fina och trevliga planlösningar med ljusa rum och en naturlig kontakt med utomhusmiljön, säger Ida.

Totalt kommer 110 nya bostäder att byggas i kvarteret Tallen. Tyngdpunkten ligger på små, ytsmarta lägenheter och de flesta kommer att uppföras i två rum och kök, men det blir även ettor, treor och fyror.

– Tallen ska erbjuda lägenheter som passar alla målgrupper som har en önskan att bo centralt, med närhet till service och kommunikationer, säger Josefina.

Hon berättar att det centrala läget i Piteås stadskärna har präglat arkitekturen. Influenser från den äldre bebyggelsen i staden har kombinerats med modern och nutida arkitektur. Variationen i skala, ett tydligt formspråk och varma fasadkulörer gör att kvarteret Tallen både knyter an till den omkringliggande bebyggelsen och skapar ett nytt landmärke i Piteå.

– Vi har jobbat med olika skalor i projektet. Dels en lägre del mot söder där husen möter gågatan som är huvudstråket i Piteå. Sedan trappas bebyggelsen upp mot norr där kvarteret möter Sundsgatan, en mer trafikerad väg, säger Josefina.

Ida tillägger att utformningen kommer att bidra till att utvidga centrala Piteå, samtidigt som den ger kvarteret en helt egen identitet.

– Lokaler i markplan skapar stadsmässiga kvalitéer. Samtidigt kommer utformningen med sadeltak, fasadkulörer och en egen struktur att ge området en tydlig karaktär.

Genomgående för bostäderna i kvarteret Tallen är en kvadratsmart planering, stora fönster för maximalt ljusinsläpp och nära kontakt med utomhusmiljön.

– Vi har jobbat med att undvika onödig kommunikationsyta i alla lägenheter. De flesta lägenheter har också ett öppet samband mellan kök och vardagsrum så att man får in ljus från flera håll. Detta gör att lägenheterna kommer att kännas rymligare.

Genom att jobba med smala huskroppar har arkitekturen också plats för skyddade gröna gårdar mellan husen, med gott om yta för lek och grillkvällar.

– Gårdarna kommer att bli som en grön oas för de boende, och en plats för de som vill ha ett eget uterum men ändå bo centralt. De bidrar till utomhuslivet i området. Byggnaden har även generösa och välkomnande entréer ut mot gatan, vilket bidrar till gatumiljön och gör att det känns tryggare och bättre att vistas utomhus, säger Josefina.

Ida berättar att de flesta lägenheter har en klädkammare för att skapa bättre och mer flexibel förvaring. Samtliga lägenheter har tvättmaskin och torktumlare och så gott som alla lägenheter har balkong. Husen har också garage på källarplan.

Höga krav på hållbarhet har ställts genom hela projektet och kvarteret Tallen kommer att uppnå certifieringen Miljöbyggnad Silver.

– För vår del handlar det om att utnyttja de tillgångar som finns på bästa sätt och utforma lägenheter med mycket dagsljus, bra komfort och hög bostadskvalité, säger Ida.

Både Josefina och Ida hoppas att de som flyttar in till kvarteret Tallen ska känna att de får mycket per kvadratmeter, och att de kommer att vilja bo där länge.

– Jag tycker att vi verkligen har lyckats skala bort onödiga korridorsytor för att få så mycket ytor som möjligt över till rummen. Jag hoppas att de som flyttar in ska känna att lägenheterna är mycket större och rymligare än vad kvadratmetrarna säger, säger Ida.

– Som arkitekt måste man gå till sig själv och fråga hur man själv skulle vilja ha det i sitt hem. Det har varit utgångspunkten när vi har skapat det här kvarteret och jag tror att människor kommer att trivas väldigt bra här. Trivs människor så är vi nöjda med vårt jobb. Det är målet för oss, säger Josefina.

Tillbaka